Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
11.09.2018

Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii dualarla ibadete açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptırılan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii dualarla ibadete açıldı.



Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptırılan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii dualarla ibadete açıldı.

Açılışa Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş katıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmaya, kendisini dinleyenleri selamlayarak başladı.

Açılışı yapılan caminin tüm İslam dünyası ve Kırgızistan'daki Müslümanlar için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, caminin, ata yurduna, Kırgızlara kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Diyanet İşleri Başkanlarını, başkanlık camiasını ve Türkiye Diyanet Vakfını böylesine hayırlı bir işte öncülük ettikleri için tebrik eden Erdoğan, "Bu camide kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul ve karin olmasını niyaz ediyorum." dedi.

Başkan Erdoğan, caminin mimarisinin, gerek külliye bütünlüğü içindeki konumuyla, hem dost ve kardeş ülke Kırgızistan'a hem de Orta Asya coğrafyasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"7 bin metrekarelik bir alanda, 37 metre kubbe yüksekliği, 4 minaresi, iç ve dış avlusuyla toplam 20 bin kişiyi bulan ibadet alanıyla burası tam anlamıyla bir külliyedir. Camimiz ve külliyesi, Anadolu ve Orta Asya arasında geçmişte var olan din, dil, tarih, kültür ve muhabbetin inşallah yeniden yeşermesine vesile olacaktır. Muhabbetten Muhammed oldu hasıl, Muhammed'siz muhabbetten ne hasıl? Evet, her muhabbetin sevgililer sevgilisi Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi Ve Sellem Efendimizi barındırması gerekiyor. Bu eserin, kardeşler arasında birliğin, dirliğin, huzurun ve barışın adeta sembolü haline dönüşmesini temenni ediyorum. Zira biz, iki yarı devlet ama tek milletiz. Hepsinden öte tek ümmetiz."

Büyük emeklerle 6 yılda ortaya çıkan eserin, Türk halkından Kırgız halkına bir hediye olarak asırlarca Orta Asya'nın kalbinde baki kalacağını aktaran Erdoğan, camilerin, İslam medeniyetinin alameti farikası olduğunu belirtti.

"Nerede kubbe varsa orası Müslüman yurdudur"

"Bizim şehirlerimizin merkezinde daima camiler, mescitler bulunur. Bursa'dan Konya'ya, Buhara'den Kahire'ye, Saraybosna'dan Timbuktu'ya kadar coğrafyamızın dört bir köşesinde kurduğumuz şehirler hep camiler etrafında şekillenmiştir." diyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu açıdan şehirlerimizin, mimari açıdan medeniyetimizin izlerini taşıyan, gelenekle moderni mezceden, geniş, refah, estetik ve kullanım olarak işlevsel ibadethanelerle teçhiz edilmesini çok önemli görüyorum. Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camisi'nin de tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Bizim ibadet mekanlarımız yükseldikleri beldelere kattıkları anlam sebebiyle büyük ve güzel olarak inşa edilmişlerdir. Hepsinden öte çok ferahtır, huzurludur, kasvet yoktur, huzur vardır. Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. Şahadetleri dinin temeli olan ezanlar, işte bu minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur."

Camilerin büyüklüğü ve güzelliğinin iftihar kaynağı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa, inşallah Bişkek de diğer eserler yanında bu güzide camisiyle anılacaktır. Camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin ve edilen duaların bereketiyle tüm Müslümanların yaşadıkları sıkıntıların bir nebze olsun hafiflemesini, ümmet olarak çok daha güzel günlere kavuşabilmemizi Rabbimden diliyorum." ifadesini kullandı.

"Mirzaların selamlarını getirdim"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'a samimi ev sahipliği için teşekkür eden Erdoğan, "Saygıdeğer mirzalara, mirzalarının selamlarını getirdim." dedi.

Caminin açılışını, ibadet ve ibadethaneler konusundaki hassasiyetini yakından bildiği Ceenbekov ile yapmaktan memnuniyet duyduğunun altını çizen Erdoğan, Ceenbekov'un hac farizasını yerine getirerek ülkesine dönen kardeşinin haccının mübarek olmasını diledi.

Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Aramıza fitne sokmaya çalışan FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı her daim uyanık olmamız gerektiğini vurguluyorum. Kırgızistan ve ülkemiz arasında ortak din, dil, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlenmesini temin edecek bu abide eserin hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum. Allah'a emanet olun."

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise yaptığı konuşmada, “Tarihten günümüze, sevginin, bilginin ve birliğin merkezi camilerin inşasına emek ve gönül veren herkesten Allah razı olsun” dedi.

İslâm medeniyet tarihinin en bereketli merkezlerinden biri olan Fergana vadisine mührünü vuran ve kaynaklarımızda “İmamların güneşi” Şemsü’l-eimme olarak kendisinden bahsedilen Ebû Bekr Muhammed b. Ebû Sehl es-Serahsî’yi rahmet ve şükranla yâd ettiğini ifade eden Başkan Erbaş, İmam Serahsi’nin de adının verildiği bir caminin inşa edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Erbaş, caminin yapımında başta Kırgızistan’ın çok kıymetli devlet büyükleri olmak üzere emek sarf eden, maddi-manevi destek veren herkesi kutladığını belirterek; “Yaptıkları bu hayırlı çalışmanın Rabbimizin rızasını kazanmalarına ve ebedi bir kurtuluşa vesile olmasını niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İslam’ın yüksek hakikatlerini nesillerimize tanıtmak bizim için büyük bir mükellefiyettir”

Başkan Erbaş, İnancın, dilin, kültürüm, coğrafyanın ve tarihin; milletleri millet yapan, ayakta tutup geleceğe taşıyan asli değerler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Aynı inancın, tarihin, dilin, coğrafyanın, kültürün mensupları olarak bizler; Maveraünnehir havzasından yedi kıtaya ilim, hikmet, sevgi, muhabbet taşıyan bir medeniyetin mensuplarıyız. İslam düşüncesinin ve ahlakının maverası olan bu coğrafyanın, ilim, hikmet ve kültür dünyamıza kazandırmış olduğu zenginliklerinin, ülkelerimizde nesillerimize en güzel şekilde aktarılmasının, coğrafyamızın, ümmetin ve insanlığın geleceği açısından oldukça önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Hatta Türkiye’de 15 Temmuz’da devletine, milletine ihanet eden yapının; bu coğrafyalarda, kültürünü tanımayan, toplumu ayrıştıran, İslam’ın barış, esenlik, kardeşlik ilkelerini hiçe sayarak muazzez dinimize en büyük zararı veren dinî görünümlü oluşumların önüne geçmek için bu toprakların asli değerlerini, yetiştirdiği İmam-ı Buhârî, Tirmizî, Mâtürîdî, Kindî, Farabî, İbn-i Sînâ, Serahsî, Merginânî, Hoca Ahmed Yesevî, Şah-ı Nakşibendî gibi âlimlerini ve yüce dinimiz İslam’ın yüksek hakikatlerini nesillerimize tanıtmanın bizim için büyük bir mükellefiyet olduğunu ifade etmek istiyorum.”

“15 Temmuz’da minarelerinden yükselen salalarıyla milletimize heyecan veren camilerimizin önemi açıkça görülmüştür”

Camilerin İstiklal mücadelesinin en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, “15 Temmuz hain işgal girişiminde minarelerinden yükselen salalarıyla milletimize heyecan veren camilerimizin ne kadar önemli olduğu açıkça görülmüştür. Zira ulu camileri olan bir millet asla ölmez, asla yok edilemez” şeklinde konuştu.  

Müslümanların bir araya geldiği ortak zeminlerden birinin de camiler olduğunu anlatan, Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Camiler huzur, güven, barış ve kardeşliğin merkezi, bütün farklılıklarımızla omuz omuza bir araya geldiğimiz ortak zeminimizdir. Bizler, caminin değerleriyle kurulan bir medeniyetin varisleriyiz. Sadece ibadetlerimiz değil; tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz hep camiyle iç içedir. Bu sebeple camilerimize sahip çıkmak, bizlerin önünde önemli bir şuur ve sorumluluk dersi olarak durmaktadır. Çünkü biz camiden uzaklaştıkça kendimizden, medeniyetimizden, bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaşıyoruz. Şimdi hep beraber caminin temsil ettiği tevhit, birlik, beraberlik, samimiyet, kardeşlik, paylaşma, tevazu gibi değerlerle hayatı yeniden inşa etmeliyiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ceenbekov, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın yaptığı duanın ardından kurdele kesip, caminin açılışını yaptı.

Açılışa, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.