27.02.2020

Almanya'daki ırkçı saldırıda ölen Fatih Saraçoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Almanya’da meydana gelen ırkçı saldırıda vefat eden Fatih Saraçoğlu’nun cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bu tür olaylar devam ederse bundan sadece ölen insanlar ya da onların yakınları değil, dini inancı, ırkı, milliye

​​​

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Almanya’nın Hanau kentinde meydana gelen ırkçı terör saldırısında yaşamını yitiren Fatih Saraçoğlu’nun memleketi Çorum’un İskilip ilçesinde cenaze namazını kıldırdı.

Öğle namazını müteakip İskilip Ulu Cami'de kılınan cenaze namazı öncesinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Fatih Saraçoğlu’na rahmet diledi.

Başkan Erbaş, Allah’ın insanların dünyada barış içerisinden yaşamaları ve birbirilerinin haklarına riayet etmeleri için Kur’an-ı Kerim’i gönderdiğini ifade ederek, İslam’ın barış, huzur ve kurtuluş dini olduğunu söyledi.

Kur'an'da, "Kim bir kişiyi haksız yere öldürürse bütün insanlığı öldürmüş gibi olur" buyrulduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

"İşte biz bu ilkeleri tüm insanlığa açıklamaya çalışıyoruz. Almanya'da yaşadığımız bu acı olayda 9 insan bir katilin, bir İslam düşmanının, teröristin ya da onun arkasındaki birtakım mihrakların planları neticesinde hayatlarını kaybetmiştir. Allah hepsine rahmet eylesin. Bütün ülkelerin bu tür planlar, bu tür katillerin yapmış olduğu planlara engel olması gerekiyor. Fatih kardeşimizin cenaze merasiminden sesleniyorum; bu tür olaylar devam ederse bundan sadece ölen insanlar ya da onların yakınları zarar görmez, herkes zarar görür. O mahallede yaşayan her insan, dini inancı, ırkı, milliyeti ne olursa olsun herkes zarar görür. Bunun bilinci içinde olmak gerekiyor."

"Yabancı ve İslam düşmanlığı için mutlaka tedbir alınmalı"

Dünyada din düşmanlığına karşı bir önlem alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Erbaş, "Bu olayın yaşandığı başta Almanya olmak üzere yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı, cami düşmanlığı, camilere saldırı, bunlar için mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Geçen yıl Yeni Zelanda'da bir olay yaşandı, bu sene Almanya'da. Yeni Zelanda'daki olayın hemen arkasından kiliselere saldırılar başladı. Öyle zannediyorum ki bu olayların arkasında milleti birbirine düşürmeye çalışan aynı eller var. Bizim inancımızda cami, kilise, havra, masum insanlar, inancı, ırkı ne olursa olsun hepsi masumdur, korunmuştur. Biz bunu anlatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Başkan Erbaş, konuşmasının ardından Fatih Saraçoğlu için helallik istedi ardından cenaze namazını kıldırdı. Saraçoğlu'nun cenazesi, ilçe merkezindeki Hacıkarani Mezarlığı'nda, 10 yıl önce vefat eden annesi Narin Saraçoğlu'nun kabrinin yanına defnedildi.

Cenaze namazı öncesi, Saraçoğlu'nun babası Ahmet Saraçoğlu ile ağabeyi Hayrettin Saraçoğlu taziyeleri kabul etti.

Cenazeye, Saraçoğlu'nun ailesi ve yakınlarının yanı sıra Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.