27.07.2022

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Nijer eski Başbakanı Dr. Hamid Algabid ve beraberindeki heyeti kabul etti. 26 Temmuz 2022

​Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Nijer eski Başbakanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı eski Genel Sekreteri Dr. Hamid Algabid ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Başkan Erbaş, halen Nijer Vakıflar Genel Müdürlüğü Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Dr. Hamid Algabid ve heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu ziyaretin, yeni kurmuş oldukları vakfın gelişmesine, hayırlı hizmetler yapmasına katkı sağlamasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” dedi.

Başkan Erbaş, vakıfların, toplumların gelişmesinde ve insanlığa hizmette en önemli vasıtalardan birisi olduğuna vurgu yaparak, “İslam Medeniyetinin kurucusu olan Peygamber Efendimiz aynı zamanda vakıf medeniyetinin de kurucusudur. Dolayısıyla mihrapta, minberde, kürsüde bir imam, müezzin, vaiz, müftü ne kadar Peygamber varisi ise vakıf gönüllüleri, vakıf çalışanları, vakfın mütevellisinde, yönetiminde çalışan herkes esasında Peygamber varisidir.” diye konuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın kurulduğu günden beri insanlara daha fazla hizmet götürmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Başkan Erbaş, “Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda sadece yurt içinde değil, yurt dışında da yüzün üzerinde ülkeye hizmet götürdüğümüzü görünce Rabbimize sonsuz şükürler ediyoruz, hamd ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İki ülkenin din eğitimi, din hizmetleri ve birçok alanda iş birliği yapmasının önemini vurgulayan Başkan Erbaş, “Türkiye Diyanet Vakfı olarak, Nijer’den gelen talebelerin eğitimine katkı sağlıyoruz. Kurban ve Ramazan çalışmalarımız oluyor. 85 civarında su kuyusu açmışız şu ana kadar. İnsani yardım faaliyetleri var. Nijer, bizim çok yakın çalıştığımız bir ülke.” şeklinde konuştu.

“Türkiye, vakıflar konusunda çok köklü bir geçmişe sahip”

Nijer Vakıflar Genel Müdürlüğü Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanı Dr. Hamid Algabid ise kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Başkan Erbaş’a teşekkür etti. Algabid, “Türkiye, vakıflar konusunda çok köklü bir geçmişe sahip. Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz.” dedi.

“Ayasofya’da okuduğunuz Cuma Hutbesi’yle bizi duygulandırdınız”

Heyette yer alan Nijer Vakıflar Genel Müdürü Khadijah Diallo da çalışmaları konusunda Başkan Erbaş’a bilgiler vererek, “Oluşum aşamasındayız. Türkiye’den çok esinlendik. Çünkü Türkiye bu konuda çok büyük bir tecrübeye sahip.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yılın ardından okunan ilk hutbenin kendilerini duygulandırdığını aktaran Diallo, şunları söyledi:

“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın karşısında oturmaktan dolayı çok duygulandığımı söylemek isterim. Bu, sizin bizi ikinci duygulandırışınız. İki sene önce de Ayasofya’da Cuma Hutbesi’nde okuduğunuz hutbeyle bizi duygulandırdınız. Ayasofya’nın cami statüsünü tekrar kazanması bizi çok duygulandırdı. Ve bunu kılıçla yaptınız. Bizi ayrıca duygulandırdı. Çok gurur duyuyoruz.”

Kabulde, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun ile Dış İlişkiler Genel Müdürü Mahmut Özdemir de hazır bulundu.