16.10.2018

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Oraz’ı ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kazakistan'da, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Baş Müftü Serikbay Oraz ve Kazakistan Toplumsal Kalkınma Bakanı Darhan Kaletayev ile ayrı ayrı görüştü.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Baş Müftü Oraz ile yaptığı görüşmede Türkiye ile Kazakistan arasında din alanındaki ilişkilerin daha da ileri noktalara taşınması gerektiğini söyledi.

Hazret Sultan Camisi'nde gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasında din alanındaki iş birliği konuları ele alındı.

Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Baş Müftü Serikbay Oraz da Kazak imamlarının din eğitimine sağladığı desteklerinden dolayı Başkan Erbaş’a teşekkür ederek, "Bugün yaklaşık 100 imamımız Türkiye'de eğitimlerini geliştirmektedir. Türk kardeşlerimizin her zaman din alanındaki desteğini hissediyoruz" dedi.

Görüşmenin ardından camide cuma namazı kıldıran Başkan Erbaş, Kuran-ı Kerim okudu. Başkan Erbaş'ın okuduğu Kuran-ı Kerim 10 binden fazla Müslüman tarafından dinlendi.

Toplumsal Kalkınma Bakanı Kaletayev ile görüşme

Başkan Erbaş'ın Toplumsal Kalkınma Bakanı Kaletayev ile yaptığı görüşmede de din alanındaki karşılıklı ilişkileri geliştirme konuları müzakere edildi.

Görüşmede Kazakistan'da görev yapan Türk din görevlilerinin vizelerinin 6 aydan 1 yıla çıkartılması ve her bir yılda yenilenmesi hususunda görüş birliğine varıldı. Eğitim alanında sunulan hizmetlerle ilgili protokol imzalanması konusunun da ele alındığı görüşmede, Başkan Erbaş, Bakan Kaletayev ile Baş Müftü Oraz'ı protokol imzalamak için Türkiye'ye davet etti.

Astana Büyükelçiliği ve TİKA ziyaretleri

Başkan Erbaş, ayrıca Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğini de ziyaret ederek, Büyükelçi Nevzat Uyanık ve elçilik müşavirleriyle görüşmeler yaptı. Din Hizmetleri Müşaviri Galip Akın, Kazakistan'daki faaliyetler hakkında sunum yaptı.

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA) Astana ofisini de ziyaret eden Başkan Erbaş, TİKA Ofis Koordinatörü Evren Rutbil ile görüştü, TİKA'nın Kazakistan faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

İki ülke arasındaki dini ilişkileri Anadolu Ajansı muhabirine değerlendiren Başkan Erbaş, şu an Kazakistan'daki camilerde 18 Türk imamının görev yaptığını söyledi.

Başkan Erbaş, "İhtisas merkezlerimizde zaman zaman Kazakistanlı din görevlilerin bir kısmının eğitimlerini daha nitelikli hale getirip, gönderiyoruz. Ülkesinde görevlerine devam ediyorlar. Kazakistan ile din alanındaki ilişkilerimizin daha da ileri noktalara taşınması gerektiğini düşünüyorum. Kazakistan'daki Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin bünyesinde ilahiyat fakültesinin kurulmasını arzu ediyoruz. Eğer kurulursa nüfusun yoğun olduğu Astana'da olması çok daha iyi ve faydalı olur." değerlendirmesinde bulundu.