Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Pakistan Din İşleri ve İnançlararası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurulhak Kadri ile görüştü.
Video konferans sistemiyle gerçekleştirilen görüşmenin başında, Türk halkının Pakistan halkına olan sevgisine değinen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Pakistan halkına selamlarını iletti.
Türkiye ve Pakistan arasında tarihten gelen güçlü ilişkiler olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Tarihimize baktığımız zaman hem Türkiye hem Pakistan halkının birbirlerine olan destekleri, yardımları, sevgileri, muhabbetleri hep devam etmiştir. Bugün de hiç eksilmeden bunun devam ettiğini düşünüyorum. Bundan sonra da böyle devam edecektir” dedi.
Tüm dünyada koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü bir dönem yaşandığını kaydeden Başkan Erbaş, salgınla mücadele kapsamında tedbirlerin öneminden ve yapılan çalışmalardan bahsederek, bu salgından tüm insanlığın bir an önce kurtulması niyazında bulundu.
Başkan Erbaş, Pakistan’ın Karaçi kentinde meydana gelen sel felaketinden dolayı Pakistan Pakistan Din İşleri ve İnançlararası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurulhak Kadri’ye geçmiş olsun dileklerini iletti.
Başkan Erbaş, Bakan Kadri’nin, Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması nedeniyle göndermiş olduğu tebrik mektubu için de teşekkür ederek, “Ayasofya Camii, bütün Müslümanların camisi. Önümüzdeki süreçte Pakistanlı kardeşlerimizi Ayasofya Camii’ni ziyarete bekliyoruz inşallah” ifadelerini kullandı.
İslamofobinin, son dönemde artış gösterdiğini, özellikle Avrupa’da, hatta Hindistan’da, Myanmar’da İslamofobik bir takım gelişmelerin yaşandığını kaydeden Başkan Erbaş, “Bu İslamofobik gelişmelere karşı mutlaka Müslümanların bir araya gelmesi, ittifak içerisinde, birlik, beraberlik içerisinde sesimizi yükseltmemiz, özellikle Kudüs konusunda, onlara karşı mutlaka birlik ve berberlik içerisinde hareket etmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Filistin konusunda, Pakistan’ın da Türkiye gibi düşündüğüne inandığını ifade eden Başkan Erbaş, Filistin’in yanında, Keşmir’de yapılan zulmü de unutmadıklarını belirterek, her zaman mazlumun yanında yer alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Keşmir’de yaşanan zulmü dünyanın gündeminde tutmak ve bu zulmü ortadan kaldırmak için gayret ettiklerini kaydeden Başkan Erbaş, bu zulümlerin ortadan kalkması için her zaman birlik ve beraberlik içerisinde mücadeleye devam edeceklerini, konuyu her zaman gündemde tutmaya çalışacaklarını belirtti.
İki ülkenin dini kurumları arasında din hizmetleri, din eğitimi noktasında işbirliğinin geliştirmesine yönelik yapılan çalışmaların önemine değinen Başkan Erbaş, Türkiye’de uluslararası imam hatip liselerinde ve uluslararası ilahiyat fakültelerinde eğitim gören Pakistanlı öğrencilerin olmasından dolayı mutlu olduklarını ve Türkiye Diyanet Vakfı vesilesiyle bu öğrencilere destek verdiklerini ifade etti.
"Kalıcı ve gerçek dost Türkiye’dir"
Görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Pakistan Diyanet İşleri Bakanı Dr. Pir Nurulhak Kadri, Başkan Erbaş’a teşekkür etti.
Türkiye ve Pakistan arasındaki güçlü birlikteliğe dikkat çekerek, bu ilişkileri hiçbir gücün bozamayacağını ifade eden Kadri, “Pakistan ve Türkiye, her zaman birbirlerinin yanında yer almaktadır, ilişkiler halk arasında da hala güçlenmektedir. Sayın Başkanım eğer siz Pakistan’da herhangi bir okulu ziyaret edip bir çocuğa ‘Pakistan’ın gerçek ve kalıcı dost kimdir?’ diye sorsanız, ‘Tek, kalıcı ve gerçek dost Türkiye’dir’ diye her zaman tek cevap alacaksınız” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Keşmir meselesindeki ve mazlum halklarla ilgili tutumuyla ilgili konuşan Pakistanlı Bakan, “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Keşmir için verdiği destek için Pakistan halkı, devleti olarak çok teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.
Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması kararından duydukları memnuniyeti dile getiren Kadri, Başkan Erbaş’ı tebrik etti.
Filistin konusunda Türkiye ve Pakistan’ın bakış açılarının aynı olduğunu belirten Kadri, “Türkiye’nin Filistinli mazlumlarla ilgili ne görüşü varsa Pakistan da aynı görüştedir. Bu sadece İsrail’in ve Filistin’in meselesi değil, insanlığın meselesidir. Bu sadece siyasi bir mesele değildir, mazlum ve zalimler arasında bir savaştır ve savaşları her zaman mazlumlar kazanır” şeklinde konuştu.
Kadri, Türkiye’deki imam hatip liseleri sistemini Pakistan’da uygulamayı düşündüklerini ve özellikle genç neslin iyi yetişmesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.
Görüşmede, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay da hazır bulundu.