Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook

Yurt Dışı Türkler Daire Başkanı

Suat OKUYAN

Yurtdışı Türkler Daire Başkanı

Suat Okuyan, 1974 yılında Sakarya-Akyazı'da doğdu.

İlköğrenimini Altındere Mehmet Akif İlkokulu'nda tamamladı. Pendik İmam Hatip Lisesi'nin orta kısmından ve Akyazı İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden başlamış olduğu lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı, Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı'nda “Din Eğitimi Açısından Kur'an'da İftira Kavramı" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na intisap ederek (1998) Sakarya-Geyve'de İmam-Hatip olarak başladığı görevine 2003 yılına kadar İstanbul-Kartal'da Müezzin-Kayyım olarak görev devam etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul-Haseki Eğitim Merkezi İhtisas Kursu kursiyerliğini başarı ile tamamladı.(2003)

İhtisas eğitimi sonrasında sırasıyla Yalova - Çiftlikköy İlçe Vaizliği, Kocaeli - Gebze İlçe Vaizliği, Ardahan - Posof İlçe Müftülüğü, Sakarya - Taraklı İlçe Müftülüğü ve Sakarya - Karapürçek İlçe Müftülüğü görevlerinde bulundu.

Karapürçek İlçe Müftüsü görevi devam ederken 01.08.2011 tarihinde Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü emrinde görevlendirildi. Söz konusu görevlendirme esnasında 'II. Afrika Dini Liderler Zirvesi' Organize Komitesi Başkanlığını yaptı.

26.06.2012 tarihinde Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü emrine Diyanet İşleri Uzmanı olarak atandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yurtdışı Teşkilatı'nda 26.02.2012 - 01.06.2018 tarihleri arasında sırasıyla;

T.C. Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği bünyesinde Müşavirlik Koordinatörü,

T.C. Essen Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi,

Almanya'da faaliyet gösteren DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği)'nde 13, 14 ve 15. Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği ve DİTİB Genel Sekreter Yardımcılığı, DİTİB Genel Sekreterliği ve DİTİB Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Yurtdışı dönüşünde Diyanet İşleri Uzmanı olarak başladığı vazifesine devam ederken, 02.08.2018 tarihinde Yurtdışı Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı olarak vekâleten görevlendirildi.

19.07.2019 tarihinde Yurtdışı Türkler Daire Başkanı olarak atanan Suat OKUYAN Almanca ve Arapça bilmekte olup, evli ve dört çocuk babasıdır.​