26.10.2023

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi heyetini kabul etti. 24 Ekim 2023 Salı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi heyetiyle bir araya geldi.

​Diyanet İşleri Başkanlığındaki kabulde, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Erbaş, Rusya’da çok sayıda Müslümanın yaşadığını ve Rusya’nın bir Müslüman devlet olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Zaman zaman Rusya Başkanı Putin’in de; ‘Ben bir İslam devleti başkanıyım’ dediğini duyuyoruz ve bundan da hakikaten mutlu oluyoruz. Hakikaten Rusya’da Müslümanların sayısının da gittikçe arttığını, nüfusun arttığını bilmiş olmaktan da çok mutluyuz elhamdülillah.” dedi.

“Genç Müslümanların namaza, camiye devamları bizi çok mutlu ediyor”

Başkan Erbaş, Rusya’ya yaptığı ziyaretlerinde pek çok müftüyle görüştüğünü belirterek, şöyle konuştu:

“Diyanet hizmetleri konusunda iş birliğimizi nasıl yükseltebiliriz, din eğitimi noktasında gençlerin eğitimlerine nasıl katkıda bulunabiliriz, bu konuları istişare ediyoruz. En son Moskova’yı ziyaretimde Moskova Camii’nde bir Cuma namazı kıldık, orada hutbe okudum. Yani caminin içi dolu olduğu kadar, dışında da kar ve yağmur altında binlerce Müslümanın namaz kılmış olması gerçekten beni çok duygulandırdı. Yani Rusya’da bu şekilde Müslümanların özellikle genç Müslümanların namaza, camiye devamları, Cuma namazına olan duyarlılıkları bizi çok mutlu ediyor.”

“Komünizm dönemindeki fedakarlıklarınızı hiçbir zaman biz unutmuyoruz”

Rusya’nın komünizm döneminde orada yaşayan Müslümanların göstermiş olduğu fedakarlıklara değinen Başkan Erbaş, “Sizler çok büyük fedakarlıklar gösterdiniz. Rusya’da komünizm döneminde İslam’ın devam etmesi, Müslümanların İslam’ı tanımaları, yaşamaları noktasında sizler ve sizlerden önceki hocalar çok büyük mücadeleler verdiniz. Bunlar unutulur şeyler değil ve bu fedakarlıklarınızı hiçbir zaman biz unutmuyoruz, her zaman sizleri hayırla yad ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı arasındaki iş birliği çalışmalarının 30 senedir devam ettiğine dikkati çekerek, “Son yıllarda daha da yoğun bir şekilde müşavirlerimiz aramızdaki bağın her zaman devam ettirilmesi noktasında büyük bir gayretin içerisinde. Rusya Federasyonu topluluklarından Türkiye’ye gelen öğrencilerin eğitimleri hem Diyanet İşleri Başkanlığımız hem Türkiye Diyanet Vakfımızla çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar inşallah sizlerin katkılarıyla, vasıtasıyla daha da gelişecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Federasyonu Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Heyeti adına konuşan Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Temsilcisi Rashid Akkaziev ise kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Başkan Erbaş’a teşekkür etti.

Kabulde, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Mahmut Özdemir de hazır bulundu.